Etiketler

20 Mart 2014 Perşembe

Okul Öncesi Kaplumbağa Yapımı

Bu etkinlik doğru uygulanırsa gerçekten çok yönlü bir etkinlik. İçerisinde sanat var, fen var, matematik var. Hatta Türkçe de katabiliriz bu işin içine.
     Öncelikle çocuğunuza kaplumbağa ve tavşanın öyküsünü mümkünse bir öykü kitabından da yararlanarak anlatmanızı öneririm. Sonra kaplumbağaların nasıl hareket ettikleri, nerelerde yaşadıkları hakkında çocukla sohbet edin mümkünse de bir belgeselden alıntılanmış video izletebilirsiniz.
     Daha sonra ona kartonlarla kaplumbağa yapacağınızı söyleyin ve fotoğraftaki kalıpları kartonun üzerine çıkartın. Burada dikkat ederseniz altıgenler var. Bu altıgenlerden iki farklı renkte kalıplar çıkarın. Çünkü örüntü yapacağız. Kaplumbağanın kabuğunun üzerini bu altıgenlerle süslerken bir kuralımız olacak. Bir yeşil bir sarı, bir yeşil bir sarı şeklinde devam ettireceğiz bu örüntüyü. Öncelikle daire şeklindeki kalıbın üzerindeki çizgiden başlayarak bu örüntüyü devam ettireceğiz. Sonra o çizginin üzerinden de keseceğiz ve örüntüdeki iki aynı renk yan yana gelecek şekilde bu daireyi bir nevi koni haline getireceğiz. Böylece üç boyutlu bir etkinlik yapmış olacağız. Yapmış olduğumuz bu kaplumbağa kabuğunu kaplumbağa kalıbının üzerine yapıştırıyoruz. Bu işlemin daha sağlıklı olabilmesi için kaplumbağa kalıbına da  hafif bir bombe oluşturabilirsiniz. Böylece iki şeklin iç içe geçmesi yapıştırma işlemini kolaylaştırır.

     Bir kağıda benim yaptığım gibi gözler çizin ve çizgilerin etrafından bu gözleri çocuğunuza kestirin. Gözlerini de yapıştırdıktan sonra kaplumbağanıza ağız çizin. Bunu yaparken kalın keçeli kalem kullanmanız daha iyi olur. En son olarak da aynı kalemle parmak çizgilerini yapın daha doğrusu çocuğunuza yaptırın :)
     Materyalimiz hazır. Bitmiş hali yandaki fotoğrafta görünüyor. Çocuğunuzla bu kaplumbağayı oynarken kaplumbağanın kabuğundaki örüntüye dikkat çekin ve örüntünün nerede bozulduğunu bulmasını isteyin. Bu işlem onun örüntü ilişkisini daha kolay kavramasını sağlayacak. İyi eğlenceler!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder