Etiketler

18 Mart 2014 Salı

Okul Öncesi Kedi Yapımı

 Bu etkinliği yaparken çocuğun ses algısı üzerinde duracağız. Çocuğunuza hayvanların çıkarttıkları sesleri dinletin. Bu sesleri internetten kolayca bulabilirsiniz. Buna ek olarak çocuğunuzla birlikte "Ali Baba'nın Çiftliği" isimli şarkıyı söyleyin. Çocuğunuza "çiftlik" kelimesini açıklayın, nasıl bir yer olduğunu anlatın.
     Siz "Ali Baba'nın bir çiftliği var, çiftliğinde..." deyip susun, biraz bekleyin ve hayvanın ismini söyleyin (inekleri, koyunları, köpekleri, horozları vb.) "... var" diye devam edin. Geri kalan kısmı yani hayvanın çıkarttığı ses kısmını çocuğunuzun söylemesini bekleyin o söyleyemezse siz yardımcı olarak devam edin.
     Sonraki aşamada şarkı tekrara girdiğinde çocuğunuza sorun " Çiftlikte başka hangi hayvanları olsun Ali Baba'nın?" deyin. Çocuğunuzun yanıtı çok değişik olabilir yılanlar, timsahlar, kangurular, böcekler gibi. Ama bu aşamada çocuğunuz sakın "Çiftlikte öyle hayvanlar olmaz..." vb. tarzında genelleme yapmayın. Onu sınırlandırmayın. "Evet" deyin olabilir. "Ama o hayvanlar nası ses çıkarıyor ben bilmiyorum ki sen söyler misin?" deyin o mutlaka değişik değişik sesler çıkaracaktır. Eşlik edin birlikte eğlenin.


      Daha sonra ona "Seninle birlikte bu çiftlikteki kedilerden yapalım" deyin ve etkinliğin sanat kısmına geçin. Çocuğunuza kedinin sadece kafasını yapacağınızı isterse vücudunun geri kalan kısmını da kendisinin yapabileceğini açıklayın. Yandaki resimde görülen parçalar bu kedi kafasının yapımı için kullanacağımız kalıplardır. Uzun mavi kağıt bir renkli A4 kağıdından kesilen bir şerittir. Bu parçayla kedinin bıyıklarını yapacağız. Bu parçadan 3 tane gerekiyor. Büyük sarı parça kedinin kulağıdır. Pembe parça ise kedinin kulağının içidir. Bu parçalardan ikişer tane gerekli. Büyük turuncu daire kedinin kafası olacak. Son olarak da beyaz A4 ten kesilmiş daire şeklindeki kağıda gazlı kalemle göz görünümü verilmiştir. Bu parçadan da iki adet gerekli.
Parçaları birleştirdiğimizde ise aşağıdaki gibi sevimli bir kedicik ortaya çıkacak.
       Burada dikkat edilmesi gereken kedinin bıyıkları, bu bıyıkları kedinin her iki yanak kısmına maket bıçağıyla 3 adet yarık açarak ve mavi şerit kağıtları bu yarıklardan geçirerek yaptım. Bu biraz zor olabilir onun yerine kağıtları doğrudan bu bölgeye de yapıştırabilirsiniz. Burun ve ağız kısımlarımızın kalıbı yok, bu kısımları dilerseniz kendiniz kartondan kesebilirsiniz, dilerseniz de gazlı kalemle çizebilirsiniz.Çocuğunuzun çizmesi daha iyi olur tabiki. Ya da bu kediden çıktı alıp kalıp çıkartabilirsiniz.
      Daha sonra bu kedi kafasını hamur yapıştırıcılardan kullanarak evinizin bir köşesinde sergileyebilirsiniz. Başka insanların bu çalışmayı görüp takdir etmesi çocuğunuzu gururlandıracak ve özgüveninin artmasına sebep olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder