Etiketler

13 Nisan 2014 Pazar

Okul Öncesi Sincap Yapımı

        
            Bugün bütünleştirilmiş bir etkinlik yapacağız. Biraz fen, biraz oyun, biraz okuma-yazmaya hazırlık ve biraz da sanat yapalım... Şimdi aşağıya koyduğum videoda bir sincap fındık yemeye çalışıyor. Bu videoyu çocukla birlikte izleyin. Sincabın nasıl bir hayvan olduğunu görsün. Video sonunda çocuğa “Sincap ne yapıyordu, sincap fındığı yiyebildi mi, neden yiyemedi, fındığın kabuğu sert mi yumuşak mı” gibi sorular sorun. 

          Daha sonra ona bir oyun oynamayı teklif edin. Oyunumuzda çocuk bir sincap olacak ve sizin yemeklerinizi almaya çalışacak. Bunun için odada geniş bir alan hazırlayın. Halının ortasına bir tabakta birkaç tane fındık koyun. Burası sizin eviniz olacak ve tabağa bir adım uzakta oturacaksınız. Siz sadece oturacaksınız ve uyuyor numarası yapacaksınız. Sincap rolündeki çocuk da siz farketmeden birer birer o tabaktan fındıkları almaya çalışacak. Çocuk tabağa yaklaşınca uyanma numarası yapın ve oturduğunuz yerden ona uzanarak yakalamaya çalışın. Çocuk uzaklaşınca yeniden uyuma numarası yapın. Eğer çocuğu yakalayabilirseniz gıdıklayın ve tekrar serbest bırakın. Bu şekilde bütün fındıklar bitene kadar oyunu sürdürün. Çaktırmadan çocuğunuza fındık da yedirmiş olursunuz. 
          Oyun bitince çocuğa yanda paylaştığım okuma-yazmaya hazırlık çalışmasının çıktısını alıp verebilirsiniz. Bu çalışma bir labirent çalışması. Sincabı çok sevdiği palamuta ulaştırmaya çalışacaksınız ama labirentteki doğru yolu bulmanız gerekiyor. Çocuk bu çalışmayı da bitirdikten sonra ona kartonlardan bir sincap yapmayı teklif edin. Kartonlardan sincap yapabilmek için yandaki fotoğraftaki kalıpları çizebilirsiniz veya fotoğrafın çıktısını alıp çocuğa verebilirsiniz. Çocuğun kestiği kalıpları aşağıdaki fotoğraftaki gibi birleştirmesini sağlayın. Sonra bir keçeli kalemle sincaba aşağıdaki fotoğraftaki gibi göz, burun, ağız yapın, ardından kulak, kol ve bacak ayrıntılarını da yapın. Burada önemli olan nokta sincabın kuyruğu. “s” sesi şeklindeki bu kuyruğa dikkat çekin, bunun “s” sesi olduğunu söyleyin ve sincap sözcüğünün “s” sesiyle başladığını anlatın. Daha sonra birlikte “s” sesiyle başlayan başka kelimeler bulun. İyi eğlenceler!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder