Etiketler

29 Mart 2014 Cumartesi

Okul Öncesi Dinozor Yapımı


         Bütün çocukların fantastik dünyasında yer kaplayan yaratıklardır dinozorlar. Kimi zaman vahşi kimi zaman sevimli olarak düşlediğimiz, şu anda hayatta olmayan ama kemiklerinden sıfatlarını çıkarmaya çalıştığımız bu gizemli yaratıklar TÜBİTAK Yayınlarının Erken Çocukluk Kitaplığı’nda “Dinozor” isimli kitapta karşımıza çıkıyor. 

        Dinozorlarla ilgili etkinlik yaparken dikkat etmemiz gereken bir şey var. Bu da kelimenin telaffuzudur ki çoğu insan bunu “dinazor” olarak söyler. Fakat aslı “dinozor”dur. Çocuklarımıza kelimeleri doğru öğretelim. Yandaki fotoğrafta bahsettiğim öykü kitabının kapağını görüyorsunuz. Öykü dinozorların şu zamanda yaşamadıklarını belirterek başlıyor. Bir dinozor yumurtasından çıkan stegosaurusun etrafında bulunan otları yiyerek büyüdüğünü ardından yaşadığı ormanın dışına çıktığını anlatarak devam ediyor. Ormandan çıkan stegosaurus bir kükreme duyuyor. Bu kükreme bir allosaurustan geliyor. Allosaurus sivri dişlere sahip etçil bir dinozor. Stegosaurus dikenli kuyruğunu savurarak onu uzaklaştırıyor. Ardından kendisini bir dinozor sürüsünün içerisinde buluyor. Bu bir diplodocus sürüsü ve diplodocusların bir bacağı bile oldukça büyük olan stegosaurustan daha büyük. Neyseki diplodocuslar otçul dinozorlar va stegosaurusa zarar vermiyorlar. Bu kısımdan sonra kitapta eğer dinozorlar hala yaşıyor olsaydı dünyanın nasıl bir yer olabileceği hakkında bilgiler veriliyor. Bir apartmandan bile büyük olan dinozorların dünyaya zarar vereceğine ilişkin görseller okuyuculara sunuluyor. 
         Çocuğunuza bu öykü kitabını okuyun ve kitapla ilgili sorular sorun. Dinozorların türlerinin isimleri önemli değil, bunları öğrenmese de olur. Sadece onların bazılarının et yediğini bazılarının ot yediğini, ve gerçekten çok çok büyük yaratıklar olduklarını anlasın yeter. Ardından ona kartonlardan bir dinozor yapmayı teklif edin ve yandaki görselde sunduğum kalıpları bu dinozoru yapmak için kullanın.
         Çocuğunuz kalıpları düzgünce kestikten sonra aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi kalıpları biraraya getirmesini ve yapıştırmasını sağlayın. Dilerseniz dinozorun üzerine benim yaptığım gibi üçgenleri kullanarak dikenler de yapabilirsiniz. Bunun için kalıba gerek yok. Çocuğunuzdan küçük küçük üçgenler kesmesini isteyin. Bu üçgenlerin hepsi birebir aynı olmak zorunda değil. Daha sonra bu üçgenleri dinozorunuzun sırt, baş ve kuyruk kısmına yapıştırıp etkinliği tamamlayabilirsiniz. İyi eğlenceler!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder