Etiketler

28 Mart 2014 Cuma

Okul Öncesi Deniz Anası Yapımı

           Bugün minikler için yapacağımız etkinlikte suda yaşayan bazı canlıları ele alacağım. Bunun için TÜBİTAK yayınlarının "Deniz Ne Kadar Derin?" isimli yandaki fotoğrafta gördüğünüz öykü kitabını kullanacağız. Bu öykü kitabını çocuğunuzu da yanınıza alarak yavaş yavaş sesli bir şekilde çocuğunuza okuyun. Bazı yerlerde duraksayarak çocuğunuza sorular sorun. 
            Kitapta Pepkin isimli bir penguenin denizin ne kadar derin olduğunu merak etmesi üzerine yaptığı yolculuk konu alınıyor. Bu yolculukta önce fok balığıyla, sonra mavi balinayla, daha sonra bir su altı aracındaki köpekle en sonunda da ışık saçan su altı canlılarıyla karşılaşan Pepkin öykünün sonunda ise denizin dibine ulaşıyor. Burası çok karanlıktır ve Pepkin burada hiçbir canlıya rastlamamıştır. Denizin ne kadar derin olduğunu öğrenen Pepkin tekrar evine döner ve annesiyle yaşadıklarını paylaşır. Öykü bu şekilde son bulur. Ayrıca öyküyü değerlendirmek için ve denizin ne kadar da derin olduğunu göstermek için kitabın en arka sayfasında bir şerit bulunuyor. Bu şeridi kullanarak Pepkinin hangi aşamalardan geçtiğini çocuğunuzla birlikte konuşun, değerlendirin. 

             Bu öyküde adı geçen fok balığı, mavi balina, ışık saçan su altı canlıları, su altı aracı gibi bir çok karakteri öykünün değerlendirmesinin sonunda çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz. Bu işlem okuduğunuz öykü kitabının çocuk için daha kalıcı olmasını sağlar. Ben ışık saçan su altı canlılarından deniz anasına benzettiğim canlıyı seçtim. Yanda kalıbını çıkarttığım fotoğrafta canlının vücudunu oluşturacak kısımı ve gözlerini görüyorsunuz. Çocuğunuz için bu fotoğrafın bir renkli çıktısını alın veya kendiniz de fon kartonuna bu kalıpları çıkartabilirsiniz. Daha sonra çizgilerin üzerinden kesmesini isteyin. Deniz anasının gövdesine gözlerini yapıştırın. Sonra buzdolabı poşetlerini kullanarak şeritler kestirin çocuğunuza ve bu şeritleri hazırladığınız deniz anasına yapıştırın. Bu deniz anasını sanki suda yüzüyormuş gibi havada oynatın. Şeritlerin dalgalanması çocuğunuzun çok hoşuna gidecek. Bu etkinliğinin sanat kısmının bitmiş hali ise aşağıdaki fotoğrafta bulunuyor. iyi eğlenceler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder